Verander de wereld, begin bij jezelf’. Het is een heel bekende en gevleugelde uitspraak zoals dat zo mooi heet. Een beetje oudbollig ook misschien, maar daarom zeker niet minder waar. Iedereen kent hem. Maar de vraag is ‘Leven we daar ook naar en stelt de samenleving ons in staat om te beginnen bij onszelf? Met ‘Optie Samenleving’ starten wij daar: ‘Wat kun jij zelf doen om een samenleving te realiseren, waarin je zelf graag zou willen leven? Waar beginnen we, waar willen we naartoe voor de toekomst van onze kinderen, welke factoren zijn van invloed op ons keuzegedrag en wat moeten we doen om verantwoordelijkheid te nemen voor onze dagelijkse keuzes?’ Precies op dat punt komt Optie Samenleving in beeld.

Onze Visie

Optie Samenleving is ontstaan vanuit het idee dat iedereen wil bijdragen aan een betere toekomst voor zowel zichzelf, onze kinderen als de rest van het ecosysteem. Bewegen, onderwijzen en mensen samenbrengen dragen er allemaal toe bij dit voor elkaar te krijgen. Een breed maatschappelijk bewustzijn ten aanzien van ons keuzegedrag is de eerste stap die de transitie richting een gezonde, liefdevolle en duurzame samenleving mogelijk maakt.

Wij besteden hierbinnen aandacht aan:

  • Ons biologisch functioneren
  • De vier peilers voor een gezond leven
  • Functioneren van het kapitalistisch systeem
  • Keuzes in relatie tot onze behoeftes
  • Media en haar rol

Onze Missie

Informeren, motiveren en enthousiasmeren, zodat iedereen bewuste keuzes kan maken om te werken aan een gezonde, liefdevolle en duurzame wereld.

  • Gezonde keuzes zijn keuzes die goed zijn voor zowel het eigen welbevinden als voor de rest van het ecosysteem.
  • Liefdevolle keuzes zijn keuzes die ervoor zorgen dat we vanuit een lage hartslag directe aandacht kunnen besteden aan zowel onszelf als de directe leefomgeving.
  • Duurzame keuzes zijn keuzes die zowel de mens zelf als de rest van het ecosysteem helpen om op een gebalanceerde en duurzame manier te overleven nu en in de toekomst.

De mensen achter Optie Samenleving

Erik Lathouwers

Erik Lathouwers

Mijn naam is Erik, 33 jaar en schrijver van het boek Optie Samenleving. Na een periode van wonen, trainen en werken in Guatemala, Engeland, Peru en Spanje ben ik sinds 2018 weer teruggekeerd naar Nederland. In het buitenland heb ik mij gefocust op het helpen en begeleiden van mensen door middel van sport en bewegen. In Latijns-Amerikaanse landen heb ik dit gedaan door het ontwikkelen van uiteenlopende sportontwikkelingsprojecten, onderwijsprogramma’s en het uitzetten van daarbij behorend beleid. In Engeland en Spanje heb ik mensen persoonlijk begeleid bij hun streven naar een betere mentale en fysieke gezondheid, heb ik het boek Optie Samenleving geschreven en heb ik daarnaast zelf geleefd voor het duursporten. Ik heb daarnaast in Nederland en Engeland gewerkt als touringcarchauffeur. Een avontuurlijk beroep waarbij improviseren, sociale interactie en spontaniteit centraal staat. Dat niet alleen. Door de enorme hoeveelheid aan ontmoetingen geeft het beroep je ook nog eens een goed beeld van de samenleving. Het is deze ervaring in combinatie met het verrichte werk voor het KNVB Nederlands Beachsoccer team en team Jumbo-Visma die ik nu inzet om een bijdrage te leveren aan een transitie richting een gezonde, liefdevolle en duurzame samenleving. Een transitie die meer saamhorigheid in de samenleving teweeg brengt, een transitie die ons weer in contact brengt met onze aarde en een transitie die bijdraagt aan een kansrijke toekomst voor onze kinderen. Ik daag je uit het boek te lezen en samen met ons in actie te komen!

Ik ben Paul, 30 jaar en help Erik bij het organiseren van ludieke en sportieve projecten. Heel mijn leven ben ik al begaan met sporten. Hockeyen, tennis en voetballen, ik heb altijd genoten van het bewegen. Drie jaar geleden ben ik andere sporten gaan ontdekken, zoals duursporten en krachtuithoudingstrainingen. Ik ben wekelijks vijf keer gaan trainen en ben cursussen gaan volgen om mij te kwalificeren als sportinstructeur. Dit alles vanuit het bewustzijn dat ik via de sport iets voor mensen wil en kan betekenen. Bewegen en gezond leven verandert je op een positieve manier, zowel op fysiek als mentaal vlak. Door de vele gevolgde buiten trainingen langs inspirerende plekken ben ik ook steeds meer begaan met de natuur. Dit alles heeft er voor gezorgd dat Erik en ik nu zoveel mogelijk mensen willen enthousiasmeren en activeren.

Paul van der Wielen

Paul van der Wielen